Notarska mafija – leto 2014.

Na zaključak da je notarska mafija bila izuzetno alava navodi činjenica da je ministar pravde Selaković letos bio jako vredan u želji da se #vucicevnotarluk (94 pojedinca bliska najjačoj stranci na vlasti) što pre „pusti u pogon“ radi pljačke budžeta, građana, privrede i advokata (što je i učinjeno počev od 1.9.2014) pri čemu su prekršeni, pored Ustava (član 67 i 84) brojni zakoni, čak i Zakon o javnom beležnišvu. I to višestruko.

Ovo bezakonje je posledica želje naprednjačko-notarske mafije da se što pre domogne oko 3.6 mlrd RSD godišnje, na teret prihoda osnovnih sudova na ime sudske takse za overu, koje su bile prihod budžeta do 31.08.2014. i još oko 3.5 mlrd RSD godišnje (procena) u vrednosti poslova koje su do 31.08.2014. mogli obavljati građani i pravna lica (sami ili uz pravnu pomoć advokata).

Notaroši su imali obavezu (protivno poreskim zakonima) da na ogromne svoje prihode naplaćuju od korisnika usluga PDV po stopi od 20%, tako da je iznos od 7 mlrd RSD godišnje (bez PDV) trebao da bude, po odbitku troškova, bruto zarada notaroša. To je oko 60 miliona EVRA godišnje (sa uključenim troškovima) na 92 notaroša (1 odstupio iz mafije, 1 umro).

Ta glad za novcem je bila tako velika da je ministar pravde osnovao Komoru JB protivno članu 179 stav 1 ZoJB. I ne samo to, ministar se nije postarao da se manjak u budžetu koji je posledica oduzumanja sudovima poslova overe i poveravanje notarošima – nadoknadi donošenjem Zakona o javnobeležničkim taksama i Tarife o javnobeležničkim taksama!

To i takvo osnivanje komore i navedeni propusti govore nam da ugled i moral tih ministrovih miljenika, pravnih stručnjaka koji pristaju na bezakonje samo radi pljačke, kao i kod ministra – nisu na naročitoj visini (naprotiv, pravno „dno dna“).

Naime, odredbom člana 134 stav 5 ZoJB bilo je i danas je propisano da je javni beležnik ovlašćen da na osnovu zakona, nezavisno od nagrade i naknade troškova, naplati TAKSU ZA OBAVLJENU USLUGU koja predstavlja javni prihod, a ČIJA JE VISINA ODREĐENA ZAKONOM. Odredbom člana 141 istog zakona propisano je da javni beležnik nije dužan da izda javnobeležničku ispravu ako stranka nije uredno platila TAKSU, naknadu i nagradu u skladu sa Javnobeležničkom tarifom, za radnje koje je preduzeo.

Zakon o javnobeležničkim TAKSAMA (ogromne NAGRADE su bile prioritet) do danas nije donet i država je neznanjem ili namerom ministra pravde oštećena za ogroman novac jer se ova taksa ne naplaćuje od 1.9.2014. do danas!

Nakon protesta advokata i ukazivanja na pljačku budžeta mafija odlučuje da u budžet vrati deo otetih prihoda budžetu (ali ne i prihoda notara po osnovu otetih pravnih poslova građanima, privredi i advokatima).

A kako to mafija čini? Umesto da SMANJI pljačkašku Tarifu o JB NAGRADAMA i donese Zakon o JB TAKSAMA (koji bi propisao i oslobođenje od plaćanja JBT) i donese Tarifu o JB TAKSAMA (kao sastavni deo ZoJBT) u saradnji sa ministarstvom finansija koje je jedino i nadležno za javne prihode, mafija preko ministra pravde predlaže i vlada i skupština početkom novembra 2014. vrše izmene ZoJB tako što se u članu 134 iza stava 5 dodaju stavovi 6 i 7 koji glase:

„(6) Javni beležnik je dužan da iznos od 30% od naplaćene nagrade bez PDV-a, uplati na račun propisan za uplatu javnih prihoda, u roku od 15 dana od dana naplate.
(7) Iznos iz stava 6. ovog člana raspodeljuje se za tekuće rashode sudova i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u sudovima, kao i druge rashode i investicije za sudove, u skladu sa zakonom.“

Mafija uhvaćena sa rukama do lakata u „notarskom medu“, sa obrazloženjem da izmenama ZoJB „izlazi u susret advokatima“, ne odustajući od pljačke istu smanjuje za 30%, tako što umesto JAVNOBELEŽNIČKE TAKSE (nema zakona, nema tarife, nema broja računa), uvodi OBAVEZU uplate dela opljačkanog u budžet (dela nagrade) bez osnova u Ustavu i poreskim zakonima! Mafija je to učinila tek nakon što je 3 miliona evra završilo u džepu notaroša – tajkuna koje bogati mafija u sastavu izvršne vlasti!

Treba i ovo znati i sa ovim ČINJENICAMA upoznavati javnost, u skladu sa ograničenim mogućnostima koje imamo.

Nikola Kosanović, adv.
13.11.2014.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s