Vučić-Đurđevićev notarluk

Jesen, 2014.

GRAĐANI NISU SASVIM „ČITAVI“

Ne znam da li je ovo ružan san ili još ružnija java. Na jednoj od 89 televizija na kojima se redovno pojavljuje, ne tako davno, premijer dade izjavu:

„Razmotriću preporuku Agencije za borbu protiv korupcije (za razrešenje ministra Selakovića) do 2016. godine, a ako stignem i ranije. U svakom slučaju sačekaću da naši SNS notari napune džepove sa nekoliko desetina miliona evra. Smatram da nije u redu da neki od naših SNS notara za mesec dana „zaradi“ 180.000 €, a neki od njih sitniš od samo 50.000 €. SNS notari su to, bre!

Zato smo morali smanjiti plate, ali i penzije iako su penzije stečena prava, zato što smo SNS notarima letos po hitnom postupku propisali naprdnjačka „stečena prava“ u iznosu od oko 3.6 milijardi dinara godišnje, samo iz budžeta i još toliko iz drugih raspoloživih izvora.

Posle rupe u budžetu koju ostaviše žuti to nije bilo lako, ali smo mukotrpnim razmišljanjem uspeli da nađemo rešenje za SNS notare. Morali smo novac da otmemo od sudova. Nije bilo pošteno da službenik sudske overe plaćen bruto 50,000 dinara mesečno lupanjem pečata zaradi za budžet od nekoliko miliona do nekoliko desetina miliona mesečno i „dere“ građane i privredu. Zato smo „presekli“ pljačkanje građana i privrede i sav taj budžetski novac (prihod od sudske takse za overu) usmerili u razvoj naša 94 SNS notara koji će zaposliti naše aparatčike kao zamenike, pomoćnike, pripravnike i administrativno osoblje i smanjiti nezaposlenost u Republici Srbiji.

Iako su to sve naši ljudi, narodnim poslanicima smo prećutali činjenicu da će Zakon o JB smanjiti budžetske prihode za oko 3.6 milijardi dinara godišnje. Napisasmo u obrazloženju predloga zakona neistinu da za sprovođenje zakona nisu neophodna posebna budžetska sredstva, iako smo znali da će nastati „rupa“ u budžetu u napred spomenutom iznosu, uvereni da naši iz bojlera Tiki-250 ništa ne smeju da pitaju i da ovi iz opozicije to neće ni primetiti jer i ne znaju šta su sudske takse.

Letos smo bili vredni (jedva da smo se odmarali mesec dana). Kroz Nikolicinu tarifu smo našim SNS notarima omogućili još onoliko prihoda koliko im dadosmo iz budžeta. Znajući koliko su alavi ograničili smo nagradu u tarifi tako da SNS notar ne može da naplati više od 720,000 dinara za posao u trajanju od 5 minuta. Sama tarifa, iako darežljivija od tarife notara u Nemačkoj, nije bila dovoljna i zato smo oteli advokatima oko 50% poslova pravne pomoći, iako je to protivno članu 67. Ustava (narod i ne zna šta je Ustav, a kamoli šta u njemu piše, osim desetak hiljada advokata koji to pominju). Za sada advokatima sav posao nismo mogli oduzeti, iako se ozbiljno radilo na tome. Razmišljamo da kasnije izmenimo zakon i uvedemo SNS AKS.

Uzeli smo i građanima i privredi malo od poslovne sposobnosti. Građanima koji ionako nisu sasvim čitavi (čim su za nas glasali), a ostalima koji za nas nisu glasali baš u inat (ne mogu nam ništa). Čak smo mnogo pomogli privredi, bankama, lokalnim samoupravama i pravobraniocima na svim nivoima. Više ne moraju da se muče sa sastavljanjem ugovora i isprava vezanih za raspolaganje nepokretnostima. Potrebno je samo da spreme pare i neophodnu dokumentaciju i ugovor ili ispravu sastaviće im, korišćenjem šablona sa obaveznim crticama koje smo prepisali od pametnijih i u tu svrhu obezbedili, neko od članova političko-notarske mafije koju smo uspešno organizovali u cilju razvoja visoke korupcije u Srbiji (tu smo u ozbiljnom zaostatku jer tako nešto u Srbiji prema ocenama našeg tužilaštva ne postoji), postupivši u svemu u skladu sa tačkom 35 iz Izveštaja GREKO o stanju korupcije u Srbiji. Uspeli smo napornim radom da iznos od 3.6 milijardi dinara budžetskog novca dupliramo oduzimanjem većeg dela posla advokatima i zabranom građanima i privredi da sami sastavljaju isprave i ugovore. Tih oko 7 milijardi dinara godišnje je, uzimajući u obzir naše finansijske prilike, objektivno sitniš za Nikolicine drugare, saradnike, poznanike i ponekog prijatelja sa strane – jednom rečju naše SNS-OVCE, ako uzmemo u obzir radost naša 94 notara i osmehe na njihovim licima dok svakog petka broje pare građana i privrede koje su mukotrpnim radom zaradili i smišljaju planove za trošenje novca koji smo im obezbedili (mislili smo i na stranačku infrastrukturu da ne prođemo kao žuti).

Da ste na mom mestu vi biste im obezbedili i više. Ja više nisam mogao. Jedino da ukinem penzije. Međutim, to nam nije u planu za 2014. godinu. Možda i tome pribegnemo već 2015. godine, ukoliko naša 94 SNS notara (prva naprdnjačka liga notaroša Srbije) ne zarade svaki po 3-4 miliona evra. Jer, tako smo u mogućnosti (redovno naručujemo i plaćamo istraživanja našeg rejtinga – trenutno bi za nas glasalo 123% upisanih u birački spisak)“.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s